SOKOTERAPIA - SPOSÓB NA DETOKS...
Każda zmiana pory roku to odpowiedni czas na oczyszczenie organizmu i pozbycie się zalegających toksyn. Gdy kończy się zima, czujemy się zmęczeni, ulegamy depresjom, mamy zaburzenia koncentracji. Częściej się też przeziębiamy, odczuwamy bóle głowy, mięśni, stawów. Dłonie, nogi i oczy są podpuchnięte - wiąże się to z zatrzymaniem płynów w organizmie. Niektórzy mają problemy ze snem oraz z wypróżnianiem. Stany zapalne nie należą w tym czasie do rzadkości.
Ludzki organizm jest doskonale przygotowany do odtruwania się. Temu procesowi służą nerki, wątroba, płuca oraz skóra. Organy te mają oczyścić ciało z toksyn produkowanych przez komórki w wyniku procesów metabolicznych. Nasz organizm musi jednak radzić sobie z o wiele większą ilością toksyn niż ta, na którą jest przygotowany /biała mąka, cukier, przetworzona żywność, dania fast food oraz instant, kawa, alkohol, papierosy, a także antybiotyki, hormony i sterydy, które również znajdują się w żywności/. Wszelkie zanieczyszczenia generują wolne rodniki, oznacza to większe prawdopodobieństwo powstawania chorób autoimmunologicznych, tj Hashimoto, atopowe zapalenie skóry, reumatoidalne zapalenie stawów czy nowotworowych, alergii, otyłości i wielu innych. Należy sobie pomóc robiąc detoks sokowy /można wykonywać go regularnie raz w tygodniu lub przez kilka dni/.
Podstawą są tu warzywa - zawierają minerały, witaminy, antyoksydanty oraz wodę. Świeże soki to błyskawiczny zastrzyk cennych substancji. Wchłaniane są przez organizm w ciągu 15 minut po spożyciu. Zawierają też enzymy ułatwiające trawienie, które korzystnie wpływają na pracę trzustki i wątroby. Te zielone dostarczają cennego chlorofilu pomagającego w dotlenieniu komórek. Bardzo ważnym elementem soków jest błonnik, który zapewnia sytość, wychwytuje toksyczne odpady, poprawia pracę jelit, zapobiega zaparciom.
Do detoksu można wykorzystać oprócz warzyw również owoce, lecz w zdecydowanie mniejszej ilości /zawierają dużo cukru/. Dobre dodatki do soków to woda kokosowa /świetnie nawilża/, nasiona chia, a także zielony jęczmień i trawa pszeniczna.
Świeże soki dostarczają tkankom wodę organiczną, która jest idealnie wchłaniana przez żywe komórki.
Przeprowadzając proces oczyszczania zaczniesz zmniejszać ilość toksyn, poprawisz pracę wątroby i nerek oraz wyregulujesz pracę jelit. Już wkrótce zaczniesz dostrzegać, że wzmocniłeś naturalne siły obronne organizmu i odczujesz przypływ energii. Możesz w ten sposób uzyskać lepszą koncentrację, złagodzić bóle, a już z pewnością poprawić wygląd skóry. Także objawy chorób przewlekłych będą z czasem się zmniejszać.
Soki do przeprowadzenia detoksykacji najlepiej przygotować za pomocą wyciskarek wolnoobrotowych. Urządzenia te pozwalają na przygotowanie soków z miąższem, a właśnie takie soki będą miały właściwości oczyszczające. Tłoczenie wolnoobrotowe wykorzystuje miażdżenie owoców i warzyw na poziomie komórkowym. Pozwala to wydobyć z każdej komórki roślinnej maksymalną ilość niezwykłych substancji jakimi są enzymy, witaminy, biopierwiastki. Ich przyswajalność jest niemal stuprocentowa w przeciwieństwie do syntetycznych form. Chyba nie wierzysz w cudowne reklamy preparatów farmaceutycznych i nie sądzisz, że istnieje jakiś jeden wspaniały lek, który uwolni Cię od toksyn.
Powodzenia i smacznego....